tisdag 29 mars 2011

Varför Gaza igen?!

Ingen har missat att flera arabländer har revolution för tillfället. Men alla revolutioner har inte samma anledningar. Det finns flera sätt man kan analysera läget där. Resultatet av en lyckad revolution kan beröra olika område, inhemsk politik och utrikes politik är två områden där det kan bli stora förändringar.
Alla länder i all ära men Egypten och Syrien spelar större roll än alla andra och till vissdel Bahrain. Ska man ta utrikespolitiskt sammanhang så kan den egyptiska revolutionen innefatta en rad olika saker, både positivt och negativt.
Mubarak var en av dem absolut viktigast personer som har gett grönt ljus till kriget på Libanon sommaren 2006 och kriget på Gaza 2008 och hjälpte till och med blockaden av Gaza. Det positiva är att Israel kommer förmodligen kommer inte att våga attackera eftersom där har Mubarak och hans politiska lag inte lika mycket makt som innan.
Med detta resonemang kan man tänka sig att dem senast extrema bombningarna från Israel på Gaza har en anledning och det är att se hur den nya ledningen i Egypten kommer att reagera. Ska dem sitta och vara tysta eller ska dem reagera. Så med andra ord är det ett test som Israel gör på den egyptiska ledningen, precis på samma sätt som Israel gjorde när Egypten och Israel skrev ett fredsavtal 1978 (dvs Camp David-avtalet) då gick Israel in i Libanon vilket senare visade det sig att det var ett kortvarsel eftersom tanken var att sätta den dåvarande egyptiska ledningen på prov.
Det andra som är med Syrien är farligare än vad många tror. Först ska man säga att dem demonstrationer i Syrien inte kräver presidentens avgång men det dem kräver är lite mer frihet. Men ifall demonstrationerna övergår till en renodlad revolution som i Egypten så är det extremt farligt på många olika sätt. Syrien kommer att delas i 4 länder och det kommer att bli blodbad. Ska man tänka religiöst så finns det grupper i Syrien som är extremt religiösa som tillhör sunni muslimer. Dem kritiserar ledningen eftersom presidenten är Alawi (en del av shia muslimer) medan majoriteten av befolkningen är sunni muslimer. Så enligt dem ska presidenten vara sunni muslim, om dem lyckas med det så kommer dem inte att låta kristna vara i fred vilket gör att dem ska få ett eget land (det finns grupper som kräver det). Syrien skulle se ut så här. Östra delen är för kurder, västra för Alawi, norra delen på västkusten ska vara för kristna och centrala plus södra för sunni muslimer. Vilket kommer att dela Irak och Libanon också. Diktaturen i Syrien är en av dem värsta i moderntid men en annan lösning krävs och revolution är ett sätt men resultatet är osäkert än så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar