måndag 8 februari 2010

Det ska kosta och bli frisk

Som nyanställd eller ung har du snart inte längre friheten att bli sjuk och vara hemma från ditt arbete. Det vill säga om du ens har ett arbete. Förslaget till dom nya reglerna för sjuk- och föräldraförsäkringen gör att den som är ny på sin arbetsplats kommer ha mindre ersättning om man är hemma pga. vård av barn eller att man själv är sjuk. Det kommer slå hårdast mot dom som redan har det tuffast på arbetsmarknaden, unga och kvinnor.

Regeringen planerar att reformera om systemet till en rejäl försämring då man frångår att sjukersättningen baseras på beräknade månadslön. Detta avgör då hur mycket Försäkringskassan skall betala ut i sjuk- och föräldrapenning. Man vill istället att det skall baseras på ens tidigare inkomst vilket gör det mycket svårare att vara hemma när man är sjuk. Inkomsten blir mycket lägre, friheten att friskna till försvinner. Nyanställda studenter och tidigare sjukskrivna människor kommer få ett rent helvete ekonomiskt om dom blir sjuka.

Det finns en stor risk för den nyanställde att denna person blir helt utan ersättning när man blir sjuk. Diskussionerna som går kring hur många månader man måste ha arbetat innan man får ersättning är 3, 6, 9 eller 12 månader. Känner vi våran regering så väl som vi tror kommer det landa på 12 månader. Det innebär att man kommer räkna tillbaks till dom senaste 12 månaderna för att avgöra ersättningsnivån vid sjukskrivning.

Vi tycker det är dags att någon talar om för borgarna att det inte går att bli frisk bara för att ens inkomst minskar, snarare tvärtom då det spär på oron och ångesten över hur man ska klara sig vid ev. sjukdom eller då ens barn som blir sjuka. Tryggheten att kunna vara hemma för att friskna till försvinner. Trygghet för oss är frihet, friheten att ha råd att bli frisk.

I dessa influensa tider vill vi inte bara uppmana folk till att vaccinera sig mot svininfluensan men även mot borgarinfluensan. Den influensa som gör att när du blir sjuk har du inte råd att vara sjuk, den influensa som gör att när du blir sjuk försvinner din frihet att friskna till. Vaccinet kallar vi en solidarisk och rättvis sjuk- och föräldrapenning som gör att du oavsett klass eller kön i samhället har råd att vara hemma med sina barn. Ett vaccin som också uppmuntrar fäderna att vara hemma med sina barn.

Ung Vänster kräver att:

Karensdagen tas bort
Ersättningsnivån höjs
Solidarisk och rättvis sjuk- och föräldraförsäkring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar