måndag 31 januari 2011

Egyptisk stolthet.

Det är inte första gången Egyptens folk gör uppror. Flera gånger under historien har folket gjort uppror eller något som liknar revolution. En av mina idol, förebild eller vad är det man kan säga heter Gamal Abdel Nasser. Han var en militär men gjorde uppror och tog makten. Gjorde ett ex antal reformer. Han vägrade skriva fredsavtal med Israel förrän alla arabiska länder skulle skriva avtal. Han var så populär att när han dog gick 100 tusentals människor över hela arab världen för att sörja honom. Sen kom El-Sadat och gjorde allting som är motsats till honom. Han gav pengar till muslimska fundementalister som i sin tur dödade honom. Han gjorde fred med Israel. Sen kom den nuvarande presidenten som forstatte på samma linje. Allt som kan räknas som bra i Egypten är byggd av Gamal Abdel-Nasser.
Gamal Abdel-Nasser kom med stöd av folket och Mubarak ska avgå pga folket. Den stoltheten som egyptiska folket har finns inte hos många.

2 kommentarer:

  1. Är det sant att Gamal Abdel Nasser, Egyptens diktator, omgav sig med en stab av d f SS-officerare och Gestaopmän som bl a organiserade hans säkerhetspolis. Den politiska "malisen" skrev: "Hitler ist nicht tod. Er ist in Nil gesprungen und Nasser geworden!" sägs det.

    SvaraRadera
  2. Nej, det tror jag inte. Han införde demokrati. Han gav pengar från (fd) kungen och delade dem till folket. Han sammarbetade mycket med sovjet o köpte vapen. Tillät olika partier, det var då egypten var vänster som mest.

    SvaraRadera